Pages

12/08/2011

Banana hleb / Banana Bread

Recept za banana hleb sam dobila prve godine boravka u Americi. Takav slatki hleb sa dodatkom voća, moja porodica i ja do tada nismo probali. Svideo nam se ukus ovog hleba i nakon toga sam ga često pravila. Hleb je veoma jednostavan za pravljenje i odlično je rešenje kada ostanu prezrele banane koje više niko neće da jede. Može da se jede za doručak uz topli čaj ili za večeru uz šolju mleka, ali je dobar i kao poslastica. Kada navrate neočekivani gosti, hleb je odlično rešenje kao brz, sladak kolač.


I got banana bread recipe when we moved to the US. Before that, my family and I have never tried sweet bread with fruit. We liked it a lot and after that I made it many times. It is good as breakfast with a warm cup of tea or as a light dinner with a glass of milk. Sometimes, when unexpected guests arrive, it is an excellent solution if you want to prepare something sweet and delicious in one hour. 



Ja obožavam lešnike i kad god ih imam pri ruci, uvek ubacim u kolače, tako da sam i ovom prilikom koristila lešnike kao dodatak hlebu. Hleb je odličan i bez ikakvih dodataka, ali lešnici, orasi, bademi pa čak i suvo grožđe poboljšaće ukus ove poslastice.


I love hazelnuts and whenever I have them in my house, I made a cake with hazelnuts in it. This time I used them in the banana bread. The original recipe is without any nuts, but walnuts, pecans, almonds or even raisins will be great in banana bread.



























*Napomena: mera za šolju se odnosi na šolju od tačno 250ml.

Banana hleb

2 veće, zrele banane
1 šolja šećera (ili 185g šećera)
2 jajeta srednje veličine
3 kašike mleka
1 kašičica ekstrakta od vanile
1/2 šolje otopljenog putera ili margarina (oko 113g)
2 šolje brašna (280g)
1/4 kašičice soli
1+1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
oko 1/2 šolje krupno iseckanih lešnika (ili oraha, badema...)**

**nije neophodno

Zagrejati rernu na 350F ili 175C.
Otrebiti i izgnječiti banane. U veću posudu ubaciti izgnječene banane, dodati jaja, šećer, mleko i ekstrakt od vanile. Sve dobro izmešati. U posebnu posudu pomešati suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Ubaciti suve sastojke u tečnu masu i dobro izmešati. Dodati otopljeni puter ili margarin i dobro ujednačiti masu. Dodati iseckane lešnike.
Pripremiti posudu za pečenje hleba i ubaciti smesu u posudu. Peći na 350F ili 175C oko 30-40 minuta ili dok hleb odgore ne porumeni. Čačkalicom proveriti da li je hleb pečen.



Banana Bread


2 large, ripe bananas
1 cup sugar (185g)
2 eggs
3 Tbs milk
1 tsp vanilla extract
1/2 cup melted butter (113g)
2 cups all-purpose flour (280g)
1/4 tsp salt
1+1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 cup coarsely shopped nuts (optional)


Preheat oven at 350F/175C.
Mash bananas. Add the sugar, eggs, milk and vanilla extract. Mix well. Add flour, salt, baking powder and baking soda. Mix thoroughly. Add melted butter and mix well. Add nuts.
Pour in well-greased bread pan. Bake at 350F for 30-40 minutes.