Pages

3/29/2013

Mmmm...kolač sa višnjama


Ovaj kolač sa višnjama sam napravila pre par godina na osnovu jednog recepta koji sam našla na kuvaru Serbian Cafe. Na žalost ne sećam se ni ko ga je postavio, ni pod kojim imenom, tako da na žalost kredit ne mogu da dam onome ko je zaslužan. Recept sam preradila po mom ukusu, smanjila jaja a čini mi se i brašno. U početku sam ga pravila dosta često, podelila recept sa prijateljima i onda zaboravila na njega. Pre par nedelja prijateljica me je podsetila na taj recept, jer je rekla da povremeno napravi kolač.


Ono čega se uvek setim kada pravim ovaj kolač jesu naše komšije Indijci, koji su živeli preko puta nas u Ilinoisu. Kada su se doselili u naš komšiluk, pozvali su nas na večeru. Ja obožavam indijsku hranu i naravno, večera je bila pravo uživanje za mene i odlučila sam da im vratim poziv. Kao poslasticu na kraju večere napravila sam ovaj kolač sa višnjama.

Moje komšije su probale kolač i delovalo je da im se svideo. Komšinica me je pri polasku kući upitala: "Zar kod vas u Srbiji nije običaj da se gostima spremi hrana kada pođu kući?"
Nasmejala sam se i rekla da jeste. Nije mi bilo jasno zašto me to pita. Rekla da je morala da me podseti na taj običaj, koji postoji i kod njih u Indiji, jer joj se kolač sviđa i hoće jedno parče da ponese kući.

Pred našu selidbu iz Ilinoisa, komšije su nas pozvale na čaj, da se oprostimo i provedemo još neko lepo vreme zajedno. Napravila sam ponovo ovaj kolač kao mali oproštajni poklon. Kada je kolač serviran, komšija je uzeo zalogaj i kao pravi gurman zatvorio oči, podigao viljušku u vazduh i rekao (reči nisu potpuno iste, jer su godine prošle i zaboravila sam, ali gest i ono "mmmm" su nezaboravni): "Mmmm, ovo je sjajno!"

I evo već drugi dan, po drugi put pravim taj kolač. Ja sam malo zakomplikovala pravljenje ovog kolača (jer se prvo umute belanca pa dodaju u smesu) ali se na kraju isplati jer se topi u ustima i nestane sa tanjira utoliko.

Mere su američke, jer se sada i u Srbiji mogu kupiti obeležene šolje sa merama (od 250ml) i one su mnogo praktičnije od merenja u gramima. Ako su jaja sitna, obavezno staviti 5 komada. Najbolje višnje za ovaj kolač su Španske višnje (slatke, krupne, tamnocrvene  višnje).



Mmmm...kolač sa višnjama

4 belanceta
4 žumanceta
200g putera (u američkim merama 1 + 3/4 stick) na sobnoj temperaturi
1 šolja šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
4 kašike mleka
3/4 šolje brašna
prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo (u Srbiji je verovatno bolje uzeti celu kesicu praška za pecivo)
otprilike 1 + 1/4 šolje Španskih višanja, otopljenih i oceđenih od soka

Zagrejati rernu na 175-180 C (350F američka rerna).

Pomešati sve suve sastojke brašno, so, prašak za pecivo i ostaviti po strani. Mikserom penasto umutiti belanca i to ostaviti po strani. Umutiti puter sa šećerom, i dodavati jedno po jedno žumance i mutiti. Dodati vanila ekstrakt i mleko. Dodati suve sastojke i umutiti. Penu od belanca dodati polako u smesu i ručno mešati, ali ne predugo. Masa ne treba da je ujednačena, ostaviti da se vide bela ostrvca belanaca u žutoj smesi. Smesu staviti u pripremljen pleh (ja koristim dublji okrugli pleh, prečnika 23cm). Odgore poređati višnje i samo ih blago pritisnuti da pola, jer višnje ionako potonu na dno kada je kolač pečen. Staviti kolač da se peče.

Kolač će brzo narasti i početi da dobija braon boju. Kako kolač unutra još nije gotov, ja obično nakon pola sata na kolač stavim aluminijumsku foliju za pečenje (non stick aluminum foil). Možete smanjiti i temperaturu na oko 160C. Kolač bude gotov za otprilike sat vremena. Odgore staviti šećer u prahu i mmm...zaboraviti na probleme.