5/09/2013

Romantični detalj


Pripreme za prodaju kuće su odavno u toku i oduzimaju mi dosta vremena. Kako je najzad došlo lepo vreme, u bašti sam zasadila još jednu ružu, po koju lavandu i u saksije posadila muškatlove.  Pokrstice rađene crvenim koncem koje sam započela pre koju nedelju sam napokon završila. Juče sam sašila jastuče i sada krasi spavaću sobu.


Inicijale sam našla na pinterestu i šemu za rad na ovom sajtu.

Deo ispod inicijala sam preuzela kao detalj iz jednog starog broja časopisa Rakam.




5/03/2013

Veju, veju pahulje...


Za one koji su se zaželeli snega...



















Lale su se pod snegom savile i mnoge od njih polomile. Ostali su mi cvetovi kratkih drški koje nisam mogla da stavim u vazu pa su završile u velikoj staklenoj posudi...


5/02/2013

Sneg u maju...


Danas je 2.maj i napolju veje sneg... prava snežna oluja.



Lale su pod snegom...

Radovi u bašti su odloženi i vreme je za po koji ručni rad...


 Pokušala sam da izvezem nešto drugo sem pokrstica...


Ali, naravno i moj omiljeni vez-pokrstice... moj inicijal rađen po ovoj šemi:


Šemu sam našla preko pinterest-a. Sajt sa koga je šema uzeta je ovaj

4/29/2013

Prve lale


Ovih dana su se u mojoj bašti rascvetale prve lale. Prilično kasno ove godine, zbog kiša i hladnog vremena.
Za razliku od prošle godine, kada sam zasadila preko 400 lukovica, ove godine sam posadila možda preko 100 lukovica. Dovoljno da se bašta zašareni i da imam po koji cvet da uberem i unesem u kuću...





Prošle godine je bašta izgledala predivno...







4/16/2013

Detalji u bašti


Moja bašta je još uvek pusta, sa nešto zelenila ali bez cvetova. Narcisi i lale su iznikli ali im treba još koji sunčan dan da otvore svoje prve cvetove. Ove godine bašta dolazi u drugi plan zbog naše ponovne selidbe. Iako neću raditi ništa novo u bašti (mada sam imala planove) svakako ću je održavati lepom i za nas dok smo ovde i za one koji će tek doći u ovu kuću. Trenutno pomažem bratu u planiranju bašte i tražim po internetu slike koje bi me inspirisale i dale mi poneku novu ideju. U pitanju su detalji koji ulepšavaju baštu...



Drvena kolica kao detalj u bašti, sa puno cveća (link)


Drveni točak od starih kola okružen cvećem (link)



Ozidani bunar okružen cvećem (link)



Staro stablo drveta izdubljeno i popunjeno cvećem (link)


Saksija sa cvećem na malo drugačiji način (link)



Detalj u travi... ravno kamenje ili ploče kao staza do određenog mesta u bašti (link)


Za one koji imaju terasu ili malo prostora u bašti: vertikalne bašte (link)


 (link)


Nešto potpuno drugačije, za one koji vole baštu ali i automobile:)) (link)

4/05/2013

Slatki kolač sa sirom (Cheesecake)


Izgleda da sam počela seriju postova sa receptima. Jedan od razloga je moj brat koji me stalno gnjavi da mu pišem recepte kolača koje pravim, a drugi su moje dve prijateljice koje imaju istu naviku.  Jedna od njih je strašno talentovana da te iste recepte zagubi i onda pišem ponovo, po ko zna koji put... Sada svi oni imaju jedan razlog više da svrate na moj blog.
Šalu na stranu, još uvek nisam skupila sve recepte kolača u jednu svesku ili fajlu na kompjuteru i uvek je i meni najlakše da dođem na moj blog i nađem šta mi treba.


Ovaj slatki kolač sa sirom je jedan od omiljenih kolača mog sina. Kolač nije toliko sladak ali nije od onih lakih kolača koje možete pojesti po nekoliko parčadi. Dobar je kao osnova i može da se filuje voćem i šlagom, pa čak i čokoladom ili karamelom.
Masu recepata koje pravim sam našla na različitim sajtovima i blogovima i zato ću se potruditi da uvek dam kredit onome ko ga je prvi postavio.
Jedan od mojih omiljenih sajtova sa receptima je Allrecipe, gde sam i ovaj recept našla. Uvek možete da vidite kako je recept ocenjen od strane onih koji su probali da ga naprave, uz sugestije kako da nešto popravite u receptu, da bude još bolji.
Nisam sigurna kakvu vrstu sira možete nabaviti u Srbiji, ali sir koji se koristi za ovaj kolač je kremasti sir za mazanje. Ako su jaja sitna, dodajte jedno jaje više nego što piše u receptu.

Mere su ponovo u šoljama (šolje obeležene u ml i "cups"), sem mlevenog keksa koji sam prebacila u grame. Posuda u kojoj se peče mora da bude duboka najmanje 7cm. Moja posuda je sa obručem koji se skida nakon pečenja što je veoma praktično i prečnika je oko 23cm, dubine oko 7cm (kao ova). Ili masu možete da podeliti na dva dela i ubaciti u dve različite posude za pečenje, i naravno time skratite vreme pečenja.

Originalan recept sam našla ovde.


















Slatki kolač sa sirom

kora:

235g mlevenog keksa ( ja sam koristila Oreo,  čokoladni filovani keks, kome sam izbacila fil)
3-4 kašike putera, otopljenog

fil:

4 pakovanja od 8oz kremastog sira (oko 900g)
1 + 1/2 šolje šećera
3/4 šolje mleka
4 jajeta (5 ako su sitna jaja)
1 šolja kisele pavlake
2 kašike vanila ekstrakta
1/4 šolje brašna

Zagrejati rernu na 175-180C (350F).
Pomešati mleveni keks i otopljeni puter, malo izgnječiti rukama da se napravi vlažna masa, i dobro pritisnuti na dno posude u kojoj se peče kolač.
U veću posudu ubaciti kremasti sir i šećer i mutiti mikserom dok se masa ne ujednači. Dodati mleko i onda u smesu ubaciti jedno po jedno jaje. Ne mutiti previše, tek toliko da se sve ujedini. Dodati pavlaku, vanila ekstrakt, i na kraju brašno, lagano mešajući. Smesu sipati na koru od keksa i staviti da se peče više od sat vremena.

*Napomena: Ja sam ranije uglavnom pravila dva kolača i svaki kolač se pekao manje od sat vremena. Ovaj put sam masu stavila u jednu posudu (prečnika 23cm x 7cm dubine), i nakon sat vremena kolač je dobio braonkastu boju po ivicama, ali je u sredini još bio tečan. Nakon sat vremena sam smanjila temperaturu na 160C (320F) i nastavila pečenje još nekih pola sata.

Nakon što je kolač gotov, ostaviti ga da se potpuno ohladi i potom ga držati u frižideru. Služiti sa voćem i šlagom, čokoladom, otopljenom karamelom... i naravno uz kafu ili topli čaj.









**Napomena: Kad god pravim ovaj kolač uvek pukne po ivicama (rascveta se). Navodno jedan od trikova da se to ne desi jeste da se fil ne muti previše, tek toliko da se masa ujednači. Drugi trik je da se nakon pečenja rerna ostavi otvorena i kolač ne vadi bar 5-6 sati (tako stoji u originalnom receptu). Ili da se stavi sud sa vodom u rernu dok se kolač peče. Meni ništa od ovog nije pomoglo i kolač uvek na kraju ima pukotinu, ali u pitanju je samo izgled kolača, jer ukus se ne menja.


3/29/2013

Mmmm...kolač sa višnjama


Ovaj kolač sa višnjama sam napravila pre par godina na osnovu jednog recepta koji sam našla na kuvaru Serbian Cafe. Na žalost ne sećam se ni ko ga je postavio, ni pod kojim imenom, tako da na žalost kredit ne mogu da dam onome ko je zaslužan. Recept sam preradila po mom ukusu, smanjila jaja a čini mi se i brašno. U početku sam ga pravila dosta često, podelila recept sa prijateljima i onda zaboravila na njega. Pre par nedelja prijateljica me je podsetila na taj recept, jer je rekla da povremeno napravi kolač.


Ono čega se uvek setim kada pravim ovaj kolač jesu naše komšije Indijci, koji su živeli preko puta nas u Ilinoisu. Kada su se doselili u naš komšiluk, pozvali su nas na večeru. Ja obožavam indijsku hranu i naravno, večera je bila pravo uživanje za mene i odlučila sam da im vratim poziv. Kao poslasticu na kraju večere napravila sam ovaj kolač sa višnjama.

Moje komšije su probale kolač i delovalo je da im se svideo. Komšinica me je pri polasku kući upitala: "Zar kod vas u Srbiji nije običaj da se gostima spremi hrana kada pođu kući?"
Nasmejala sam se i rekla da jeste. Nije mi bilo jasno zašto me to pita. Rekla da je morala da me podseti na taj običaj, koji postoji i kod njih u Indiji, jer joj se kolač sviđa i hoće jedno parče da ponese kući.

Pred našu selidbu iz Ilinoisa, komšije su nas pozvale na čaj, da se oprostimo i provedemo još neko lepo vreme zajedno. Napravila sam ponovo ovaj kolač kao mali oproštajni poklon. Kada je kolač serviran, komšija je uzeo zalogaj i kao pravi gurman zatvorio oči, podigao viljušku u vazduh i rekao (reči nisu potpuno iste, jer su godine prošle i zaboravila sam, ali gest i ono "mmmm" su nezaboravni): "Mmmm, ovo je sjajno!"

I evo već drugi dan, po drugi put pravim taj kolač. Ja sam malo zakomplikovala pravljenje ovog kolača (jer se prvo umute belanca pa dodaju u smesu) ali se na kraju isplati jer se topi u ustima i nestane sa tanjira utoliko.

Mere su američke, jer se sada i u Srbiji mogu kupiti obeležene šolje sa merama (od 250ml) i one su mnogo praktičnije od merenja u gramima. Ako su jaja sitna, obavezno staviti 5 komada. Najbolje višnje za ovaj kolač su Španske višnje (slatke, krupne, tamnocrvene  višnje).



Mmmm...kolač sa višnjama

4 belanceta
4 žumanceta
200g putera (u američkim merama 1 + 3/4 stick) na sobnoj temperaturi
1 šolja šećera
1 kašičica vanila ekstrakta
4 kašike mleka
3/4 šolje brašna
prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo (u Srbiji je verovatno bolje uzeti celu kesicu praška za pecivo)
otprilike 1 + 1/4 šolje Španskih višanja, otopljenih i oceđenih od soka

Zagrejati rernu na 175-180 C (350F američka rerna).

Pomešati sve suve sastojke brašno, so, prašak za pecivo i ostaviti po strani. Mikserom penasto umutiti belanca i to ostaviti po strani. Umutiti puter sa šećerom, i dodavati jedno po jedno žumance i mutiti. Dodati vanila ekstrakt i mleko. Dodati suve sastojke i umutiti. Penu od belanca dodati polako u smesu i ručno mešati, ali ne predugo. Masa ne treba da je ujednačena, ostaviti da se vide bela ostrvca belanaca u žutoj smesi. Smesu staviti u pripremljen pleh (ja koristim dublji okrugli pleh, prečnika 23cm). Odgore poređati višnje i samo ih blago pritisnuti da pola, jer višnje ionako potonu na dno kada je kolač pečen. Staviti kolač da se peče.

Kolač će brzo narasti i početi da dobija braon boju. Kako kolač unutra još nije gotov, ja obično nakon pola sata na kolač stavim aluminijumsku foliju za pečenje (non stick aluminum foil). Možete smanjiti i temperaturu na oko 160C. Kolač bude gotov za otprilike sat vremena. Odgore staviti šećer u prahu i mmm...zaboraviti na probleme.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...