10/27/2012

Bašte za decu


U jednom od postova (ovde) sam pisala o bašti za vile i vilenjake, u stvari minijaturnim baštama koje su lep način da se deca uključe u baštovanstvo i negu biljaka, ali pri tome iskoriste isti prostor za igru i razvoj mašte. Naravno, ove bašte ne moraju da budu samo za decu, nego i za odrasle.
























Deo mini bašte sa bonsai drvećem i minijaturnim ružama

Mini bašte ne zahtevaju puno prostora, pa su pogodne i za one koji nemaju velike bašte a žele da priušte deci zeleni kutak gde bi se mogli igrati i naučiti o nezi biljaka.Ove bašte mogu da se gaje i u zatvorenim prostorima.

Ova mini bašta je sjajna ideja kako da se zaostali panj u dvorištu iskoristi kao prostor za igranje. Kao detalji se mogu dodati napravljene kućice za vilenjake ili patuljke, minijaturni sto i stolovi, pa i saksije sa cvećem.  (pinterest)



Panj na kome je zadržana mahovina, a vrata i prozori dodati da bi dvorac za vile delovao što realnije. (pinterest)

























Divna ideja kako da se prostor ispod drveta u dvorištu pretvori u kutak za dečiju igru (blog). Ovo je nešto što deca mogu sama napraviti bez pomoći odraslih.

 Mini bašte u saksijama ne zauzimaju puno prostora i mogu se držati leti na terasi, a zimi u kući. (flickr)



































Od ukrasnih pojilica za ptice može da se napravi mala bašta koja bi sigurno bila zanimljiva devojčicama.(enchanted fairy garden)



Stara fioka isto može da se pretvori u mini baštu. (midwestliving)

Mini kućica napravljena od kamenčića, okružena mahovinom, malčom i kamenjem je idealno mesto za igru dece. (knoxnews)



Vesela mini bašta u staroj posudi, sa posađenom lobeliom i irskom mahovinom. (theburghbaby)

Ove su samo neke od ideja kako da se naprave mini bašte ili bašte za vile i vilenjake.
Za ovaj mali projekat se mogu upotrebiti stare figurice i ostaci nameštaja iz kućica za lutke. Isto tako sve sitnice u bašti kao stazice, kućice i ograde deca mogu sama napraviti i ispoljiti svoju kreativnost.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...