11/06/2012

U iščekivanju zime


U mom delu sveta, ovih dana kiše ne prestaju. I to one prave novembarske kiše, kada se satima kapi cede iz oblaka. Napolju nema više šarenila, bašta je suva i drveće ogolelo. Prošao je onaj lepi period jeseni, kada se nakon prvog mraza menjaju boje lišća na drveću i kada je nebo kristalno plavo boje. Još malo i dolazi zima, koja će, nadam se, doneti i sneg.








































Zima na planini

Zima sa snegom me uvek podseti na detinjstvo i klizanje po velikim, zaleđenim sremskim kanalima, u kojima su se do pred zimu baškarile žabe i koje je moj brat celog leta pecao umesto riba. Zima me podseti i na naše večito promrzle prste i mokre rukavice koje bi se nakon igre sušile kraj tople peći, gde smo i mi stajali i jedno drugo odgurkivali laktovima, u pokušaju da zauzmemo bolje mesto. Podseti me i na omiljene pesmice koje smo kao deca pevušili pred novogodišnje praznike:

Preko brda, preko brega i debelog snega, 
jure čudne sanke, srebrne i tanke,
Deda Mraze, Deda Mraze ne skreći sa staze
ne oklevaj, ne dremaj, već poklone spremaj...



























Deda Mraz na sankama donosi poklone


Sada dok razmišljam o zimi i snegu, unapred se radujem dugim večernjim šetnjama pod rojem belih pahulja, vatri u kaminu koja pucketa i širi toplotu, i toploj čokoladi sa mirisom cimeta.
Topla čokolada prija i u ove sumorne i hladne jesenje dane...



Topla Čokolada

1 šolja mleka
1/2 kašičice kakaa
2 kašike seckane čokolade
1 kašičica šećera

Za dekoraciju:
1 kašika šlaga
cimet ili narendana čokolada

Mleko zagrejati i dodati kakao, čokoladu i šećer uz konstantno mešanje. Sačekati da se čokolada otopi i sipati u šolju. Dodati šlag i odgore cimeta po ukusu (ili zameniti cimet narendanom čokoladom).








Topla čokolada


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...