1/09/2014

Kako se vezu pokrstice


U ovom postu ću pokušati da objasnim kako se rade pokrstice, od pripreme materijala, izbora konca do osnove boda. Uz dosta fotografija (i ponekog crteža) nadam se da će biti od pomoći onima koji žele probati ovaj vez. Pokrstice su prilično jednostavne u odnosu na druge tehnike veza.

Za početak je najbolje koristiti materijal predviđen za pokrstice. U Americi je to Aida platno. Postoje Aida 10, 14, 16, 18... Aida 10 ima deset rupica na 1 inču ( ili 2.5cm) materijala. Što je veći broj, finije je platno za pokrstice (ili broj rupica na jednoj inči materijala). Moguće je koristiti i laneno platno ili pamuk, ali mislim da je za početnike najpraktičnije platno predviđeno za pokrstice.

Priprema materijala

Često je na šemama obeležen centar (sredina), odakle se počinje rad. U tom slučaju je najbolje pripremiti materijal. Da bi se na materijalu našao centar, najlakše je presaviti materijal na pola, a onda na još jednu polovinu i obeležiti centar čiodom. Na mestu gde se nalazi čioda počinje prva pokrstica.Da se materijal po ivicama ne bi parao, šivaćom mašinom se mogu obrubiti ivice.


Konac

Ja koristim DMC konac, koji ima 6 niti. Zavisno od šeme, obično vezem sa 2 ili 3 niti. Broj niti će da zavisi i od toga koje je platno korišteno za vez. Na šemama je označeno sa koliko niti se rad veze.

Zavisno od platna na kome je rađen vez pokrstica i sa koliko niti je rađen, dobiće se rad koji je rađen po istoj šemi različite veličine ali i izgleda.
Najbolji primer za to su slike sa ovog sajta.
Ako pogledate slike na tom sajtu, i to prvi red slika, na kome je rađen motiv srca različitim broj niti na različitim platnima, videćete kako se vide razlike između radova. Na platnu Aida 18 motiv srca rađen jednom niti izgleda za nijansu drugačije od istog motiva rađenog na Aida 14 sa jednom niti, a prilično drugačije od rada rađenog na Aida 11 ili 9.


Igla

Za pokrstice preporučuju igle sa zatupljenim vrhom, ali ja koristim iglu koju imam pri ruci.


Kako početi vez

Ovo je jedan od načina kako da se započne vez a da poleđina rada ne bude prepuna čvorova.
Napravi se čvor na kraju konca i kao na donjoj slici iglu zabode sa lica materijala negde na 2-3cm udesno od mesta gde će biti prva pokrstica. Na slici je mmesto prve pokrstice na mestu gde se nalazi čioda. Kako se pokrstice rade s leva udesno (prema čvoru), pokrstice će prekriti konac sa poleđine (videće se na kasnijim fotografijama).
Provuče se igla i čvor će biti na licu materijala.
Skloni se čioda i igla se zabode u to mesto gde je planirana prva pokrstica.
Sa lica materijala će izgledati ovako:

 Na poleđini materijala će izgledati ovako:
Kako se vezu pokrstice

Pokrstice se rade na sledeći način (donji dijagram):


 Jedna pokrstica je gotova.

 Sledeća pokrstica u nizu se radi ovako:


Ako je na šemi nekoliko pokrstica iste boje u nizu, može da se radi na sledeći način...Prvo se izveze polovina pokrstice s leva nadesno...

 I onda radi druga polovina pokrstice u obrnutom smeru, s desna na levo.
Kada se uradi par pokrstica, odseče se čvor koji se nalazi sa lica materijala

 Lice materijala će izgledati uredno...

 ...ali i naličje će biti bez čvorova, a početak niti uredno zašiven pokrsticama.
Na Aida platnu se radi kako je prikazano na gornjim fotografijama, bez preskakanja rupica. U slučaju kada se radi na lanenom platnu ili nekom drugom, preskače se bar jedna ili dve rupice kao na sledećim slikama (kliknite na sliku ako hoćete da je uvećate).


Kada je konac pri kraju, i da bi i završetak bio uredan, bez čvorova, dovoljno je sa poleđine provući iglu kroz nekoliko pokrstica i odseći ostatak konca.

Mislim da je ovo neka osnova pokrstica. Ako pokušate da radite ovaj vez i imate nekih pitanja (ili uočite neku grešku u ovom tutorijalu), slobodno mi pošaljite poruku na email:

cvetnamesecu@gmail.com

Nadam se da će ovaj post bar nekom pomoći da savlada osnove pokrstica.

*Crteži su rad mog sina. V., hvala puno!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...