7/22/2012

Moja bašta


Bašta je sada mnogo zelenija i veselija... ladolež se pruža do krova kuće, žute i narandžaste kadivice krase prednju baštu, dok se muškatlovi ređaju u nizu ispod terase. Bašta za leptire se polako popunjava sa šarenim cvetovima cinije...

Prednja bašta

Ladolež dopire do krova kuće

Terasa sa hortenzijom, petunijama i visećim muškatlovima koji su napokon cvetali

Slap belih petunija

Roze petunije sa crvenim muškatlovima i žutim dalijama

Angelonia sa kadivicama

Prkos i kadivice oko poštanskog sandučeta

Cinije, rudbekia i letnji jorgovan u bašti za leptire

Muškatlovi sa cinijama i ladoležom ispod terase u zadnjem delu dvorišta (muškatlovi su gajeni iz semena i svi su pastelnih boja)

Ovo leto temperature u Ajovi su stalno preko 30 Celzijusovih stepena. Ovih dana dostižu i do 40 stepeni. Pored svakodnevnog zalivanja, sve biljke u saksijama prihranjujem jednom nedeljno a bastu na svake dve nedelje. Muškatlovi su biljke kojima treba dosta hranljivih materija i sa ovim svakodnevnim zalivanjem neophodno ih je prihranjivati jednom nedeljno, jer se hranljive materije ispiraju iz zemljišta (ne moja mudrost, nego preporuka iz knjiga, kao i iz predavanja jedne žene koja redovno gaji biljke u saksijama).
Ove godine zbog blage zime u mojoj bašti ima dosta gusenica koje uglavnom napadaju muškatlove. Pored gusenica ima i japanskih buba, koje stalno nalazim na cinijama, ali i na ružama. Na žalost, svo cveće sam morala da prskam sredstvima protiv insekata, jer nisam mogla drugačije da se izborim sa njima.

Ovog proleća sam zasadila pet ruža, sve iz kolekcije David Austen: Golden Celebration, Graham Thomas, Gertrude Jekyll, Mary Rose i Brother Cadfael. Sve ruže su se primile i ove godine i cvetale.Graham Thomas

Gertrude Jekyll

Mary Rose


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...