2/11/2013

Šetnja do plaže Waikiki


Od jutros se na Havajima smenjuju sunce i oblaci, sa blagom kišom, koja samo lagano prska i rashlađuje. Danas popodne smo šetali po ulicama Honolulua, do poznate Waikiki plaže, na čijim blagim talasima se voze i odrasli i deca.



Honolulu je prepun zelenila. Parkovi sa travnatim površinama i palmama uokviruju visoke solitere.


U parkovima pored plaža preovlađuju palme i neobično drveće širokih krošnji, pod kojima umorni kupači traže malo predaha od sunca i vode.


Ovom cvetnom hladu je teško odoleti... 


Za one koji više vole šoping, Honolulu ima dosta toga da ponudi. Mali i veliki tržni centri su na svakom koraku.



U glavnoj ulici, Kalakaua Avenue, su smešteni luksuzni hoteli, prodavnice poznatih modnih dizajnera,  restorani... Kalakaua avenija je dobila ime po poslednjem havajskom kralju, čija se vladavina završila krajem 19.veka.



Jedan od luksuznih hotela na Kalakaua aveniji je Moana Hotel. Hotel je izgrađen krajem 19. veka i jedan je od prvih hotela na Havajima. 1901.godine je po prvi put otvorio vrata gostima hotela. Zanimljivost je da je u hotelu 1905.godine pod misterioznim okolnostima (kao u pričama Agate Kristi), otrovana žena kalifornijskog guvernera. Utvrđeno je da je otrovana strihninom. Krivac nije nikada pronađen. Njena soba je kasnije preuređena i postala je deo hotelskog predvorja.


 Prilaz Waikiki plaži je prepun palmi.

Plaža je uvek puna kupača.
























Istočni deo plaže Waikiki gleda na Diamond Head (zelene planine iza solitera), formacije nastale erupcijom vulkana na ovom ostrvu.




Iako je vetar i danas besomučno duvao na ostrvu, na plaži nije bilo puno talasa, tek poneki. Talasi na Waikiki plaži su neobični, tek malčice uzdignuti iznad površine vode i kada uspete da uhvatite jedan talas, odveze vas na dasci do obale.


























Ponovo oblaci, iznad brodova i jedrilica...i povratak u hotel. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...