2/11/2013

O'ahu, Hawai'i


Posle više od 16 sati putovanja, sa tri avionska presedanja stigli smo na ostrvo O'ahu, na Havaje. Čim smo stupili nogom u zgradu aerodroma, još uvek zaglušeni bukom aviona, zapahnuo nas je miris plumerije, predivnog havajskog cveta. Miris je poticao od venaca koje su u rukama držali oni koji su dočekivali goste (kao u filmovima), ali isto tako i iz malih prodavnica, čiji su frižideri napunjeni ovim predivnim cvetovima. Kada smo izašli na otvoren prostor zapahnuo nas je topao vaduh. Bez zimske jakne, samo u kratkim majicama, krenuli smo kolima do hotela, premoreni od puta.
Ujutro nas je probudilo sunce, uz uobičajenu gradsku buku. Kroz prozore balkonskih vrata ispred nas se prostirao Honolulu i pogled na okean.

Država Havaji su sačinjeni od ostrva vulkanskog porekla i jedna su od najmlađih američkih država. Priključeni su Sjedinjenim Državama, kao 50-ta država tek 1959. O'ahu je treće ostrvo po veličini od svih Havajskih ostrva, ali najnaseljenije. Na njemu se nalazi i Honolulu, glavni grad države Havaji.
Leti, prosečna dnevna temperatura na Havajima je oko 30C a noćna oko 25C. Sada preko zime, prosečna dnevna temperatura je oko 28C a noćna ponekad ispod 20C. Toplo!Odmah nakon doručka smo krenuli na plažu.
Vetar koji neprestano duva, stvara talase koji nisu nimalo bezazleni. Peščane plaže su ispresecane crnim, vulkanskim stenama.
Posle pola sata vožnje stigli smo do plaže Waimalano.
U ranim jutarnjim satima, plaža je pomalo pusta.

Posle par sati provedenih na plaži Waimalano, dok su se sunce i oblaci uzastopno smenjivali, a vetar neprestano duvao, krenuli smo u obilazak ostrva. Jedno od manjih mesta u okolini Honolulu je i Kailua.
Havaji su zelena ostrva, puna cveća i biljaka. Palme, fikusi, filodendroni rastu na svakom koraku.

Zastali smo pored jedne gradske plaže. Prilaz plaži je obrastao zelenim, niskim žbunjem, iznad koga se nazire tirkizno plava boja okeana.Dok na plažama sija sunce uz neprestano šibanje vetrova, stvarajući idealne uslove za surfere i sve koji vole sportove na vodi, na unutrašnjim, uzvišenim delovima ovog ostrva često padaju kiše.
Oblaci se odmaraju na obroncima malih uzvišenja, zelenih od velike vlažnosti i toplote.Pogled na šiljate vrhove zelenih planina, naselja i tirkizno plavi okean u daljini...
Ovom vožnjom se završio naš prvi dan na ovom prelepom ostrvu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...