1/20/2013

Nega orhideja


Orhideje gajim više od pet godina i definitivno imam još toliko toga da naučim, ali možda će neki od saveta u ovom postu pomoći onima koji tek počinju da gaje orhideje. U ovom postu ću napisati neke osnovne stvari o nezi orhideja, kojih pokušavam da se pridržavam.

Prošlogodišnje orhideje u cvatu

Jedna od važnijih stvari kod orhideja jeste količina svetlosti kojima su izložene. Za orhideje preporučuju dosta svetlosti ali ne direktne. Moje orhideje stoje na istočnom prozoru gde ujutro imaju skoro direktnu svetlost. Napisala sam skoro direktnu svetlost, jer je ispred prozora smeštena terasa.Orhideje na prozoru


Terasa ispred prozora na kome stoje orhideje

Ako u hladnijim danima otvarate prozore u čijoj blizini stoje orhideje, morate ih skloniti na zaštićeno mesto. Moja prijateljica je imala takvu situaciju i posledica promaje je bila da su orhideji naglo opali svi cvetovi.

Moje orhideje obično cvetaju sada, u januaru pa sve do marta.

Ove godine, bela orhideja u cvatu

Kada opadne i poslednji cvet sa grane, ostavim grane da se osuše pre nego što ih isečem. Povremeno se desi da se gornji deo grane osuši ali donji deo ostane zelen i iz te grančice izbija novi izdanak sa cvetovima.

Prošle godine kod ove orhideje je izbila nova grančica na upola sasušenoj grani 

Svake godine, nakon što su orhideje završile cvetanje promenim zemlju u saksijama. Naravno u pitanju je specijalna mešavina zemlje i komadića drveta. Pri presađivanju obično isečem staro, osušeno korenje.

Što se tiče zalivanja, korenje orhideje ne voli da stoji u vodi, tako da je potrebno sačekati da prođe određeno vreme između dva zalivanja. Ali orhideje vole vlažnost u vazduhu, tako da ako je suviše suv vazduh (naročito sada zimi zbog grejanja), trebalo bi ih povremeno prskati običnom vodom.
Orhideje bi trebalo prihranjivati svake dve nedelje (najsigurnije je pridržavati se uputstva na sredstvu za prihranjivanje), ali ja moram da priznam da jednostavno zaboravim i prođe mnogo više vremena. To se definitivno odrazi na cvetanje. Prošle godine kada sam pazila da orhideje budu prihranjene, nagradile su me lepim cvetovima. Ove godine su cvetale  samo dve orhideje od četiri koliko ih imam. Kada prihranjujem orhideje, obično isprskam vodu sa sredstvom po listovima i zalijem biljku u saksiji.
Kada sam slušala neko predavanje o nezi kućnih biljaka, predavač koji je sam ljubitelj orhideja je naglasio da i orhideje i ostalo kućno cveće prihranjuje jednom nedeljno, ali u mnogo blažoj koncentraciji nego što je napisano na uputstvu sredstva.
Prošlogodišnje roze orhideje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...