6/06/2013

Moja bašta u junu


Ruže u mojoj bašti su se napokon rascvetale. Svaki dan ih obilazim (skoro obigravam oko njih) i sa nestrpljenjem iščekujem kada će sve ruže otvoriti svoje pupoljke. Mary Rose (David Austin ruža) je prva procvetala i zajedno sa margaretama zaista osvežila baštu. Kombinacija ruža, margareta i vrkute

Mary Rose ima blag, sladak miris. Njen miris me podseti na sok od ružinih latica koje je moja tetka pravila svakog leta. Samo sam kod nje pila taj sok, jer su babe uglavnom pravile sokove od višanja i zove koje ja nisam volela. Sok od ruža je bio blag i ne previše sladak. Nakon toga nikada više nisam okusila taj sok i kada sam prošle godine prvi put pomirisala ovu ružu odmah sam se setila leta u vikendici na Drini i soka od ružinih latica.

Sličan miris a i izgled ima i ruža Gertrude Jekyll, koja je otvorila svoj prvi pupoljak.

Gertrude Jekyll sam planirala da gajim kao puzavicu uz jedan od stubova na terasi.


Za razliku od prošle godine kada su u vrtu preovlađivale crvena i žuta boja, ove godine sam odabrala kombinaciju roze, ljubičaste, bele i žute boje. Jedino je terasa u tonovima crvene (muškatlovi) i bele (lobelia) boje.


Ovih dana samo provirujem kroz prozor i izlazim napolje da bih videla moju baštu. Danas nisam slikala celu baštu jer je prednji deo još uvek poluprazan. U njemu su petunije i angleonie, za koje se nadam da će uskoro početi da se šire.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...