6/02/2013

Smoothie ili hranljivi kašasti napitak


Recept za smoothie ili hranljivi kašasti napitak  je moj brat tražio da mu napišem, pa sam došla na ideju da postavim i na blog.
Osnova za smoothie je mleko napravljeno od badema, ali se svakako može koristiti i obično kravlje mleko.

Bademovo mleko je veoma jednostavno napraviti. Ovaj recept sam našla pre godinu dana na ovom blogu.

Bademovo mleko

1 šolja (od 250ml) sirovih, nepečenih badema
4 šolje vode

Šolju badema potopiti u vodu i ostaviti preko noći. Ujutro ocediti bademe, ubaciti ih u blender i dodati 4 šolje vode. Na mom blenderu ima program za smoothie i obično to koristim kad pravim ovo mleko. Potrebno je oko 40 do 50 sekundi mešati vodu i bademe na ovom programu. Ja to radim u nekoliko navrata po 10 sekundi. Spremiti veću i širu posudu, staviti cediljku preko nje, a na cediljku gazu (gazu obično presavijem na pola da budu dva sloja). Procediti bademovo mleko i presuti ga u veću teglu sa zatvaračem. Držati u frižideru.

Ovo je samo jedna od ideja kako napraviti smoothie...Smoothie

1 banana
1 breskva
1 kajsija
1 kruška
1 šolja bademovog mleka

Sve sastojke staviti u blender, uključiti blender i ostaviti dvadesetak sekundi ili koliko je potrebno da se svo voće pretvori u kašastu masu. Dobiće se oko 2 i po šolje ovog napitka. Za one koji vole slađe napitke, dodati 2 kašike meda. Konzistencija napitka je prilično kašasta i uvek možete dodati više bademovog mleka.

Ovo je napitak odličan za tople letnje dane, naročito za decu. Od voća uvek koristim šta trenutno imam u kući: jagode, banane, borovnice, ananas... Odlično je i smrznuto voće. Za odrasle koji žele malo zdraviju varijantu uvek mogu dodati mlado lišće spanaća i maslačka, seme suncokreta, lisnati kelj... Odlična je zamena za doručak za one koji su u žurbi.
Ja sam do sada pravila samo bademovo mleko, ali na ovom sajtu možete naći kako se pravi kokosovo mleko, mleko od pistaća i još što šta. Sajt ima oko 400 recepata hranljivih napitaka (uglavnom zelenih hranljivih napitaka).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...