*Napomena: mera za šolju se odnosi na šolju od 250ml.
Kukuruzni hleb sa sirom
2 jajeta srednje veličine, ne previše sitna
3 pune kašike šećera
113g otopljenog putera (ili 1/2 šolje)
250ml mlaćenice (ili kao zamenu pomešati 250ml mleka sa jednom kašikom limunovog soka ili sirćeta)
170g kukuruznog brašna (ili 1 šolja)
140g belog brašna (ili 1 šolja)
1 kašičica soli
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
150g sitnog sremačkog sira pomešanog sa 3 kašike mleka (ili 2/3 šolje cottage cheese)
Ugrejati rernu na 190 Celzijusa.
Pripremiti mlaćenicu tako što se pomeša 250ml mleka sa 1 punom kašikom limunovog soka ili sirćeta. Staviti da odstoji par minuta.
U posebnu posudu pomešati sve suve sastojke: kukuruzno i belo brašno, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Ostaviti po strani.
U veću posudu dodati jaja i šećer i umutiti. Dodati otopljeni puter i dobro izmešati. U masu dodati mlaćenicu i sve suve sastojke. Dobro umutiti. Dodati sir i sve dobro promešati.
Žitku masu sipati u dobro podmazan pleh (ja koristim okruglu tepsiju prečnika oko 20cm). Peći na 190 Celzijusa oko 30-40 minuta ili dok hleb odgore ne porumeni. Jedan od načina da se hleb i uopšte kolači provere da li su gotovi je korišćenjem čačkalice. Probosti sredinu hleba čačkalicom i ako na čačkalici nema ostataka živog testa nego mrvice ili je čačkalica čista, hleb je gotov.
Cornbread with Cottage Cheese
2 large eggs
3Tbs sugar
1/2 cup butter, melted
1 cup buttermilk
1 cup cornmeal
1 cup all-purpose flour
1 tsp salt
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2/3 cup cottage cheese
Preheat the oven at 375F.
If you do not have a buttermilk, add 1 Tbs of fresh lemon juice or white vinegar to 1 cup of milk. Set aside for a few minutes.
In a separate bowl mix all dry ingredients: cornmeal, all-purpose flour, salt, baking powder and baking soda. Set aside.
In a big bowl add eggs and sugar and mix it. Add melted butter. Stir. Add buttermilk and mix well. Add mixture of dry ingredients and mix well. Add cottage cheese and mix it well.
Pour the batter in well greased pan (I use circular 9 inch pan) and bake at 375F for 30-40 minutes or until golden brown. I usually check with tooth pick. I put toothpick through the center of the bread and if it is clean or with crumbs on it, the bread is baked.