2/09/2014

Nedeljom...


U našoj porodici, nedelja je kao i svuda dan za odmor i opuštanje... Ovog zimskog popodneva, kada sneg ponovo počinje da pada, kućom se šire mirisi nedeljnog ručka.




Okupljamo se za kuhinjskim stolom, razgovoramo i onda punih stomaka, ušuškavamo na kaučima pod toplim ćebadima. U frižideru se hladi kolač, rolat sa bananama. Moj prvi pokušaj pravljenja ovog dobro poznatog recepta.





Pre par nedelja sam pročitala knjigu "Out of Africa" (na srpskom ili hrvatskom prevedena kao "Moja Afrika"). Knjigu sam pročitala za par dana i bila pod njenim utiskom još nekoliko dana nakon toga. Knjiga je bazirana na sećanjima Karen Blixen, Dankinje koja je početkom 20-tog veka otišla u Keniju, prateći muža. Nakon razvoda ostaje na farmi kafe sama, okružena plemenima koja su tu živela i koja su joj pomagala u održavanju farme. Predivan opis Afričkog kontinenta i njenih stanovnika viđenih očima jedne strankinje.



Onda sam planirala da počnem "Papa Jovana", koju mi je najbolja prijateljica poklonila odavno i odugovlačila zbog drugih obaveza. Kada sam knjigu počela čitati, ponovo sam se zadubila u priču da sam morala da budem pažljiva kada je uzimam. Knjiga nije pisana kao prethodna, koja me je ponela i izazvala jake emocije. U ovoj knjizi su dešavanja mnogo brža kao u mnogim savremenim knjigama, ali je zanimljiva.

Danas za ručak sam kao jedan od priloga napravila zapečene makarone sa sirom i brokolima. Recept sam našla na Foodnetwork. Foodnetwork je američki kanal posvećen kuvanju.

Kada smo pre više od deset godina došli u Ameriku, moje kulinarske sposobnosti su bile za plakanje. Pokušavala sam da pravim naša domaća jela, uz objašnjenja mame i svekrve tipa "dodati otprilike" ili  "od oka", što je za mene bilo užasno konfuzno. Jedno leto, posle naporne godine na fakultetu sam počela gledati Foodnetwork. Bilo je nečeg opuštajućeg posmatrati nekog u kuhinji (pa makar i na TV) kako sprema jela, priča o začinima za koje ja nikada pre toga nisam čula ili zanimljivostima iz života vezanim za pojedine recepte. Najviše sam gledala emisije koje su vodile Giada De Laurentiis i Ina Garten.
Dok sam gledala emisije, zapisivala bih recepte i polako jedan po jedan probala da napravim...od onih najlakših do malo komplikovanijih. Prvo sam pratila recepte detaljno, pokušavajući da imam sve sastojke pri ruci. Vremenom sam svaki recept promenila, dodala ono što bih imala, izbacila ono što ne volimo i na moje oduševljenje, jelo bi bilo ukusno. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati moju porodicu ili ponekog gosta kako uživaju u jelu koje sam sama napravila. Kada sam shvatila da je kuvanje kreativno i zabavno, sve manje mi je bila obaveza a sve više uživanje.

Ovaj recept je od Ine Garten, sa Foodnetwork sajta. Neke sastojke sam izmenila, recept smanjila upola, ubacila sireve koje sam imala pri ruci (mozarella, cheddar, monterey jack) i dodala brokole.






Zapečene makarone sa sirom i brokolima

oko 200g suvih makarona
500ml mleka
3 kašike putera
1/4 šolje (od 250ml) brašna
3 šolje tvrdog sira, narendanog
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog morskog oraščića
malo bibera
1 i 1/2 šolje seckanih brokola

3/4 šolje mrvica hleba
2 kašike putera

Zagrejati rernu na 350F/180C
Na 2-3 kašike ulja propržiti sitno seckane brokole. Dodavati vode koliko je neophodno da se brokole skuvaju i omekšaju. Ostaviti po strani.

Skuvati makarone prema uputstvu na pakovanju i ostaviti po strani.

Ugrejati mleko i ostaviti po strani. Na blagoj vatri, u većoj posudi otopiti 3 kašike putera i na to dodati brašno. Dobro mešati i polako dodavati vruće mleko. Kuvati dok smesa ne postane gušća, poput običnog sosa. Skloniti sa šporeta i dodati tvrdi, narendani sir. Sve dobro izmešati. Dodati so, biber i morski oraščić.
U veću posudu ubaciti skuvane makarone i brokole, i dodati smesu od sira i mleka. Sve dobro izmešati i staviti u vatrostalnu posudu za pečenje.
Otopiti 2 kašike putera i na to dodati mrvice hleba i dobro izmešati. Staviti odgore na makarone. Peći na 350F/180C nešto manje od sat vremena.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...